Comunicat de presă: Elemente de reformă a statului de drept: 2014-2024

11-07-14 Institutul de Studii Populare 0 comentarii

Partidul Democrat Liberal și Institutul de Studii Populare, fundația oficială a PDL, în parteneriat cu Fundația Hanns Seidel, au organizat pe data de 10 iulie dezbaterea publică Elemente de reformă a statului de drept: 2014-2024”, având ca scop continuarea dialogului public pentru identificarea și lansarea unor direcții de acțiune și pași concreți în sprijinul reformei statului de drept, inclusiv în ceea ce privește elemente de imediată actualitate, precum inițiativa legislativă pentru modificarea procedurii de ridicare a imunității parlamentare sau proiectul de lege ce reglementează amnistia.

IMG_3508-750

Evenimentul s-a bucurat de prezența domnului Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte PDL și candidat al partidului la Președinția României, a domnului Gabriel Andronache, deputat al Partidului Național Liberal, a domnului Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, a doamnelor Sulfina Barbu, noul președinte al Consiliului de Administrație al Institutului de Studii Populare, și Cristina Trăilă, secretar executiv, Comisia pentru strategii, relații politice și relații internaționale a PDL și fost director al ISP, precum și a domnului Tinel Gheorghe, deputat PDL. Dezbaterea a fost moderată de domnul Răzvan Orășanu, noul director executiv al ISP.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut domnului Predoiu, care a prezentat principiile fundamentale ale reformei statului de drept în România, subliniind faptul că o justiție independentă, cu respectarea riguroasă a principiului constituțional al separației puterilor și imparțială în aplicarea legii reprezintă cheia progresului României în următoarea perioadă.
Domnul Predoiu s-a referit în continuare la pericolul la adresa statului de drept reprezentat de așa-numitele „clanuri” infracționale care au ajuns să dispună, în mod efectiv, aplicarea propriilor legi în penitenciare și chiar în unele zone urbane. Un alt punct important al intervenției domniei sale a fost stabilitatea instituțiilor fundamentale ale sistemului de justiție, precum Direcția Națională Anticorupție, dar și nevoia de a reforma, din punctul de vedere al integrității și al disciplinei, profesiile conexe, cum sunt cele de avocat, notar sau executor judecătoresc.„Anticorupția este garanția democrației noastre. România are încă o problemă cu aceasta. Doar sistemele anticorupție nu vor dovedi corupția. Trebuie să punem la lucru strategia națională anticorupție lăsată în Parlament din 2012, o strategie care este una dintre cele mai bune din Europa. Fiecare instituție trebuie să implementeze măsurile de prevenire a corupției. În Germania, într-o instituție în care apare un caz de corupție se face dezbatere. La noi se întoarce spatele, pentru că e colegul cu care am băut cafeaua. Comportamentul de nepăsare în fața corupției din unele instituții generează această situație”, a declarat domnia sa.

IMG_3547-750

Domnul Predoiu s-a referit și la profesionalizarea învățământului juridic, în condițiile în care în acest moment în România există 40 de facultăți de Drept, iar calitatea absolvenților este slabă. Domnia sa și-a exprimat de asemenea sprijinul pentru modificarea Constituției astfel încât numărul de parlamentari să fie de maximum 300, în acord cu referendumul din 2009, și a propus introducerea unei incompatibilităţi între funcţia de parlamentar şi profesia de avocat, pe durata mandatului de parlamentar.
La rândul său, domnul Gabriel Andronache s-a referit, în intervenția domniei sale, la abuzurile Guvernului în ceea ce privește atributul inițiativei legislative, cu referire la numărul enorm de ordonanțe de urgență emise de cabinetul prim-ministrului Victor Ponta, un exemplu foarte recent fiind amendarea prin OUG a Legii Educației, fără consultarea Parlamentului, a societății civile și a universităților. De asemenea, domnul Andronache s-a referit la pericolul adoptării de către Camera Deputaților a unor proiecte legislative intens criticate, care ar putea afecta grav lupta împotriva corupției, precum legea amnistiei, legea privind activitatea de lobby sau legea privind eliminarea incompatibilităților avocaților care dețin funcții de demnitate publică.

IMG_8708-750

Domnul Gheorghe Iancu, fost Avocat al poporului, a exemplificat atacurile la adresa statului de drept prin recentele numiri, în fruntea unor importante instituții publice, a unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale, numiri care ulterior au fost invalidate ca fiind neconstituționale de către Curtea Constituțională. Domnul Iancu s-a referit, de asemenea, și la recenta ordonanță de urgență care modifică Legea Educației, arătând că mai mult de jumătate dintre dispozițiile acesteia au fost deja declarate neconstituționale prin două decizii anterioare ale CCR.
Doamna Cristina Trăilă, la rândul său, a atras atenția asupra factorului uman al dezbaterii privitoare la reforma statului de drept, arătând că în experiența statelor cu o Justiție consolidată cultura civică a cetățeanului este extrem de importantă. Doamna Trăilă a arătat că, timp de 24 de ani, reformele în ceea ce privește Justiția s-au bazat pe o „teorie a fricii”, care ar trebui înlocuite cu una a conștiinței civice. „Am văzut că doar în momentul în care se ajunge la limita penalului indivizii reacționează, într-un fel sau altul. Te întrebi dacă doar atunci când se ajunge la această limită reacționează conștiința – sau este nevoie de o reformă a mentalităților, în realitate, ca să vorbim de un stat de drept? Tocmai pentru a avea o societate civilă reală și o conștiință civică reală, trebuie să ne întrebăm dacă nu ar fi nevoie de un vot electoral obligatoriu”, a spus doamna Trăilă.În încheiere, domnul Tinel Gheorghe a anunţat depunerea, de către un grup de 42 de parlamentari PDL şi PNL, a unei iniţiative legislative care simplifică procedura de reţinere a parlamentarilor. Conform acesteia, termenele în care Parlamentul trebuie să se pronunţe se scurtează la 48 de ore, iar votul în plen va fi deschis şi la vedere.

Descarca fisier

Lasa un comentariu